5 نکته درباره خوابآلودگی بهاره
خیلیها در فصل بهار از خوابآلودگی گله میکنند اما جالب است بدانید که در رابطه با این خوابآلودگی بهاره ادله علمی محکمی نداریم. با این حال، تئوریهایی وجود دارند که به بررسی علل بروز این حالت در عده زیادی از مردم پرداختهاند. از جمله این تئوریها که سعی در علتیابی این حالت دارد، تغییر دماست. معمولا در فصول سرد سال عروق محیطی ما و از جمله عروق پوست ما منقبض میشوند و خون بیشتری در اندامهای داخلی و خصوصا مغزمان جریان پیدا میکند.
با آمدن بهار و بالا رفتن دما این موضوع برعکس میشود و بدن ما، یا بهتر بگوییم مغز ما، به مدت زمانی نیاز دارد که خود را با شرایط جدید تطبیق دهد و تا این هماهنگی صورت بگیرد حالت خوابآلودگی در فصل بهار بروز میکند. بدن بعضی از افراد خیلی سریع با این شرایط جدید هماهنگ میشود ولی گروه دیگری هستند که برای هماهنگ شدن با تغییر دما زمان میخواهند. مثال خوب این مورد، افراد مسن هستند که مدتی طول میکشد تا از خوابآلودگی بهار و کسلی آن رها شوند. علت دیگر خوابآلودگی بهاره، تغییر ساعات خواب و بیداری است. عملا با توجه به کاهش طول شب و همزمانی آن با جابهجایی ساعتها، برنامه خواب افراد به هم میریزد. برای ما سخت است که همیشه زودتر از موعد بخوابیم و تا به این روند عادت کنیم زمان نیاز داریم. اما من توصیههایی دارم که میتواند کمکتان کند تا این خوابآلودگی را از بین ببرید:
1) صبحها یک برنامه ورزشی مختصر برای خودتان در نظر بگیرید و سعی کنید خودتان را در معرض نور آفتاب قرار دهید تا فعالیت شما باعث شود گردش خونتان منظمتر شود و هوشیارتر شوید.
2) نوشیدن قهوه در اوایل صبح هم میتواند کمکتان کند.
3) به تدریج، زودتر خوابیدن را جزو برنامههایتان قرار دهید. این کار به راحتی میسر نیست و جبران یک تا یک و نیم ساعت تفاوت زمان خواب نیازمند زمان است. اگر تا شنبه حوالی ساعت 23 میخوابیدید، از یکشنبه 22:45 به رختخواب بروید و تا چهارشنبه آن را تمرین کنید، سپس 22:30 بخوابید و تا چهار روز بعد همچنان این روند را ادامه دهید. به مرور عادت میکنید که رأس ساعت 22 یا زودتر بخوابید و این کمبود خواب جبران میشود.
4) راهحل بعدی، چرتهای 10 تا 15 دقیقهای در میان روز است. به شرط آنکه بیشتر از 15 دقیقه نخوابید وگرنه خوابآلودگی شما بیشتر میشود.
5) یکی از عللی که میتواند دلیل خوابآلودگی بهاره شما باشد در کسانی دیده میشود که دچار حساسیت فصلی هستند. این حالت کسلی در این گروه شدیدتر است و افرادی که به دلیل آلرژی بهاره و یا خرخر شبانه خواب مناسبی ندارند دچار این مشکل میشوند. اگر شما همسر چنین شخصی یا هم اتاقی دوست دانشجوی خود هستید و متوجه خرخر شبانه او میشوید و گاهی علت وقفه تنفسی چند ثانیهای هم اتفاق میافتد حتما برای درمان جدی آن شخص اقدام کنید. این مشکل عوارض زیادی دارد و حتما نیازمند درمان است.
منبع: www.salamat.com
نویسنده : دکتر خسرو صادق نیت / متخصص طب کار ، فلوشیپ بیماری های خواب
http://rasekhoon.net