اشاره: لپتاپ شاید برای بسیاری یک وسیلهی پیشپاافتاده باشد؛ ولی به طور کلی ما چقدر دربارهی آن اطلاعات داریم؟ چقدر دربارهی چیزی که از آن استفاده میکنیم اطلاعات داریم و اگر قصد خرید داریم، آیا به اندازهی کافی بر موضوع اشراف داریم؟
این لپتاپ چی هست اصلا؟
لپتاپ، یک کامپیوتر شخصی قابل حمل است که معمولا بین 1 تا 3 کیلوگرم وزن دارد. تقریبا هرکاری که با دسکتاپ (منظور همان کامپیوتر بزرگی است که در خانه دارید!) انجام میدهید با لپتاپ هم میتوانید انجام دهید. لپتاپ معمولا با باطری کار میکند، ولی معمولا توسط آداپتور هم شارژ میشود.
گفتیم تقریبا هرکاری که با دسکتاپ میکنید با لپتاپ هم میتوانید بکنید؛ اما معمولا قدرت لپتاپ ها کمتر از دسکتاپهاست. لپتاپها تقریبا از همان ابزاری ساخته میشوند که دسکتاپها ساخته میشوند اما کوچکتر از اندازهی معمول آنها هستند تا قابل حمل باشند.

لپتاپ یعنی چی؟
شاید باورتان نشود ولی خیلیها (شاید خود شما!) نمیدانند (و نمیدانید!) که لپتاپ یعنی چه. لپتاپ از بههم پیوستن دو کلمهی lap و top تشکیل میشود. اگر کمی کنجکاو باشید همین الان فرهنگ لغات (همان دیکشنری خودمان!) را باز کردهاید و دنبال معنی lap میگردید. اگر کنجکاو نیستید، بدانید که اگر درون فرهنگ لغات بگردید، این معنی را خواهید یافت:«دامن لباس، لبهی لباس، ران پا» شما هم که حتما دیدهاید که لپتاپ را روی پایشان میگذارند و حالش را میبرند. top هم که معنیاش تابلو است و نیازی به توضیح ندارد.
اما بنا به دلایل بهداشتی (خیلی از این دلایل شایعه است، اما بعضیهایشان صحت دارد) بهتر است آن را روی میز بگذارید و خیلی محترمانه حالش را ببرید.
لپتاپ از کجا اومده؟
اگر فکر میکنید که ناگهان فکر ساخت لپتاپ افتاد در ذهن فردی و فردایش رفت لپتاپ ساخت، اشتباه میکنید. شاید باورتان نشود که برای اولین بار در اوایل دههی 1970 فردی به نام Alan Kay چیزی ساخت به نام دینابوک که تو مایههای لپتاپ امروزی بود.
اما در 1981 اولین کامپیوترهای قابلحمل ساخته شدند. در سال 1983 یکی از موفقترین کامپیوترهای قابل حمل توسط Compaq ساخته شد. سپس به تدریج فناوریهای جدیدی مانند استفاده از باطری به وجود آمد. تا قبل از آن، شما باید مثلا در پارک دنبال پریز برق میگشتید تا کامپیوتر قابل حمل خود را روشن کنید! اما یک شرکت ژاپنی برای اولینبار از باطری استفاده نمود.
اما لپتاپ به معنای امروزی آن، در سال 1987 توسط توشیبا آمد و با توجه به امکانات قابلقبول آن، مورد توجه افرادی قرار گرفت که به واسطهی تجارت (شما بخوانید بیزینس!) خود به استفاده مدام از کامپیوتر نیاز داشتند.
اما شرکت اپل در سال 1991 لپتاپهای قدرتمندی را عرضه کرد که در نوع خود بینظیر بود. بدین ترتیب غولهای ساخت لپتاپ به کار خود ادامه دادند تا امروز که توشیبا، Dell، اپل، اچپی و سونی مارکهای مهم لپتاپ در دنیا هستند.
میخواهم لپتاپ بخرم!
به سلامتی! مبارک باشد. اما چه مارکی؟ با چه گارانتی یا وارانتیای؟ با چه امکاناتی؟
هر مارکی طرفداران خود را دارد اما بهتر است که با توجه به بودجهی خود، امکانات سیستم و خدمات پس از فروش یک مارک و مدل را انتخاب کنیم.
در زمان نگارش این مطلب، قیمت یک لپتاپ خوب و نو بسته به مارک، امکانات و خدمات پس از فروش آن از 1.100.000 (یک میلیون و صدهزار) تومان تا 1.700.000 (یک میلیون و هفتصدهزار) تومان در نوسان است.
اگر زیاد امکانات لپتاپ برایتان مهم نیست (منظورم این است که زیاد با آن کارهای سنگین ندارید) توشیبا تکرا A3-S611 انتخاب خوبی است. سیپییو 1.6 با هارد 40، رم 256، مانیتور 15، وایفای، درایو کومبو (دیویدی رام + سیدیرایتر)، ویندوز اکسپی حرفهای (همان پروفشنال خودمان!)؛ ساخت چین. این محصول 1.140.000 تومان قیمت دارد.
اما اینجاست که تفاوت مارکها مشخص میشود. لپتاپ اچپی با امکاناتی که حتی در مواردی بهتر از لپتاپ توشیبا A3-S611 بهتر است، حدود 20.000 تومان از لپتاپ توشیبا ارزانتر است. اچپی NX6110 با سیپییو 1.6، هارد 60، رم 512، مانیتور 15، وایفای، درایو کومبو (دیویدی رام + سیدیرایتر)، ویندوز اکسپی خانگی؛ ساخت چین. این محصول حدود 1.120.000 تومان قیمت دارد.
اما اگر دنبال یک لپتاپ قدرتمند میگردید، Dell مدل Inpiton6000 انتخاب خوبی است. سیپییو 2، رم 512، هارد 60، مانیتور 15.4، دیویدی رایتر، وایفای، ویندوز اکسپی خانگی؛ ساخت ایرلند. این محصول حدود 1.700.000 تومان قیمت دارد. شاید تفاوت زیادی در امکانات احساس نشود، اما سرعت و کیفیت بالای Dell باعث این اختلاف شده است.